(Галерија) Блиндираните автомобили во кои се возеше Тито биле опремени со сѐ – од мини бар до најмодерна машинка за бричење

By

Поранешниот лидер на Југославија, Јосип Броз Тито, имал пет „мерцедеси“ во кои се возел низ Европа. Првиот го набавил во 1964 година за време на осмиот технички саем во Белград.

dobivaj vesti na viber

Тито бил воодушевен од квалитетот и карактеристиките на возилото. Во возилото имало и комплет за бричење. „Мерцедесот 600“ од 1978 година бил единствениот блиндиран со шест врати од тоа време.

Токму овој блиндиран „мерцедес“ го сменил начинот на производство во компанијата. Набргу по купувањето, овој автомобил бил пренесен со авион во Финска, но прозорците почнале да се нишаат за време на транспортот.

Автомобилот бил испратен на поправка, а потоа еднослојните прозорци беа заменети со повеќеслојни. Мерцедесите имале првокласна кожа, систем за отворање на прозорците, подвижен покрив и спуштање на задните седишта.

Се напојувале со уникатен систем за компримиран воздух, кој течел низ целиот автомобил. Покрај мини барот, посебена климатизација и радио, секој пулан „600“ што го купил потоа, по експресно барање на маршалот, бил опремен со најмодерни додатоци за бричење со огледало и колонска вода.

Шестиот автомобил на Тито бил „ролс-ројс“. Тоа е фантом од петтата генерација, со волан на левата страна, шесто парче од направената прва серија. Аспираторот се отвора на страна и е продолжување на познатиот симбол на „Ролс-Ројс“. Овој автомобил се користел и за време на лов, од двете страни има две големи светла што ги контролираат лостовите во кабината на возачот.

Има алуминиумски V8-мотор со волумен од 6.230 кубни сантиметри со SU-карбуратори и 250 коњски сили, а беше купен во 1960 година.

Во јавноста се шпекулира дека овој автомобил му бил даден на Тито како подарок од британската кралица Елизабета, но вистината е дека тој е купен иако кралицата се возела во него како последен гостин во 1972 година.

За време на официјалните посети Тито се возел во овие автомобили, а подоцна до 2000 година со нив се возеле и подоцнежните претседатели на Југославија, како и голем број светски државници. Последниот странски службеник што седнал на задното седиште на блиндираниот „мерцедес“ бил претседателот на Белорусија. Александар Лукашенко.

 

Ќе ви се допадне