Го слушнете ли ова име во авион, значи во него има мртовец

Околу 50.000 тела годишно се пренесуваат преку овој пат, а аеродромот во Амстердам дури има и сопствен мртовечница.Малку е познато дека авио-компанијата годишно пренесува и по неколку илјади тела, а луѓето кои починале вон својата матична земја, ги сместуваат во бункер леталата, поточно под седиштата за патниците.

dobivaj vesti na viber

Како што пилотот и екипажот во комуникација избегнувале да го користат зборот „леш“, во авио-компанијата ширум светот најзастапена е шифрата Џим Вилсон.

На тој начин екипажот е полесно да коминицира со сопствениците и погребните претпријатија.

Сепак не го користат сите авио-компании овој израз. Некои велат и HR – human remains, но и покрај тоа го користат Џим во комуникацијата, пренесува thesun.co.uk.

Џим Вилсон означува ковчег во каков се пренесуваат телата во авио-сообраќајот. Полни се со лед, за да покојниот стигне во недопрена состојба.

Инаку, 50.000 илјади тела годишно се пренесуваат по овој пат, а аеродромот во Амстердам дури има и соствена мртовечница.

Ако после оваа информација ќе имате страв од летање, имаме убави вести – lou-kost компанијата како „Rayanair“ и „EasyJet“, не пренесуваат карго, така да нема да видете и слушнете ниту еден Џим Вилсон во вашиот авион.

Scroll to Top