Лори Лајтфут даде свечена заклетва за градоначалник на Чикаго

Американката Лори Лајтфул вчера даде свечена заклетва за избоот на градоначалник на Чикаго. Лори стана првата жена Афроамериканка и геј личност која е избрана за градоначалник на третиот најголем град во САД.

„Со години зборуваат дека Чијаго не е подготвен за реформи. Ќе бидеме подготвени, затоа што реформите се тука“, изјавила Лајтфут откако положила заклетва за стапување на должноста, пренесува „Глас на Америка“.

Лајтфул објаснила дека ниту едно официјално лице не би требало да профитира од својата функција, како и дека ќе ги направи потребните реформи во полицијата. Лајтфут 56 годишната демократка е поранешна американска сојузна обвинителка.