На денешен ден 1933 година запален е германскиот парламент

На 27 февруари 1993 година се случил еден од најсудбоносните настани за германската историја. Запленета е зградата на германскиот парламент (Рајхстаг) во Берлин. Само четири дена претходно Хитлер станал германски канцелар. Неговата нацистичка партија немала апсолутно мнозинство во парламентот. Комунистите и социјалистите имале заедно повеќе пратеници од нацистите.

Главната цел на Хитлер било да се реши од левичарите за да дојде до мнозинството во парламентот и на тој начин да може целосно да завладее со Германија. Запалувањето на парламентот било како нарачано за Хитлер. Во зградата полицијата открила еден комунист – Маринуса ван Лубеа, кој бил познат како пироман. Денешните историчари не се согласуваат со тоа дека само тој бил одговорен за пожарот и дека се работи за нацистичка местенка.

Во секој случај Хитлер тоа го искористил за да ги обвини комунистите и да ја ослаби моќта на нивните парламентарци, нешто поради што се зацврстила позицијата на нацистичката партија во парламентот и на крајот му овозможило да ја преземе целата власт во свои раце.