Овој викенд очекувајте го метеорскиот дожд Персеиди

By

Секоја година, август е месец кој за астрономите е обележан со исчекување на метеорскиот дожд Персеиди. Се работи за прекрасен ноќен настан, чиј интензитет варира од година во година, а ретко разочарува: за време на максимумот, можат да се видат повеќе од 60 метеори на час. Минатата година, на пример, оваа бројка достигна до 150 метеори на час (тоа се очекувањата и за оваа година), а во 2004-та година во еден час можеле да се забележат над 200 метеори.

Персеидите се појавуваат како резултат на согорување на остатоците од кометата Свифт-Татл, а чија патека нашата планета секоја година ја пресекува во овој период. Персеидите се веќе активни, и ќе можат да се набљудуваат до 24-ти август, со максимум во ноќта помеѓу 11-ти и 12-ти август. За жал, Месечината ќе го осветлува небото цела ноќ, но тоа не би требало да претставува препрека за набљудување на посјајните метеори.

За да видите што повеќе метеори, ноќта овој петок кон сабота, препорачливо е да одите на место кое е подалеку од градовите, бидејќи таму небото е потемно. Свртете се кон североисток и побарајте го соѕвездието Персеј, според кое е именуван метеорскиот рој, бидејќи тука се наоѓа радијантот – точка од која привидно извираат метеорите. Бидете трпеливи, и во текот на ноќта сигурно ќе бидете наградени со барем неколку светли линии кои ќе го пресечат небото.

Дополнително, на веб-страницата astronomija.mk можете да прочитате и подетални совети за набљудување метеори, како и совети за фотографирање на метеорите. Не ги пропуштајте овогодинешните Персеиди, и споделете ги искуствата од доживувањето на фејсбук страницата на Астрономија.

Ќе ви се допадне

Website https://animebee.to: Watch Magmel of the Sea Blue (Dub) animebee Episode 13 anime websites

https://animekisa.in anime

Saint Seiya: Legend of Sanctuary Episode Full

Website https://animeflix.nl: Watch Ah My Buddha (Dub) animeflix Episode 12 animeflix my hero academia movie

Soundcloud: https://soundcloud.com/gogoanimebe

Spreaker: https://www.spreaker.com/user/15045076