Прамен од косата на Линколн и крвавата телеграма продадени за 81.000 долари

By

Прамен од косата на поранешниот американски претседател Абрахам Линколн заедно со крвавата телеграма за неговиот атентат од 1865 година се продадени на аукција за 81.000 американски долари, објави аукциската куќа РР со седиште во Бостон. Нема информации за купувачот.

Праменот од косата на поранешниот американски претседател, долг пет сантиметри, го исекол лекарот што го прегледал телото по неговиот атентат непосредно откако актерот Џон Вилкс Бут смртно го ранил во театарот „Форд“ во Вашингтон за време на претстава.

Историчарите тврдат дека телеграмата е значајна бидејќи ја побива теоријата дека тогашниот воен секретар Едвин Стантон планирал да го убие Линколн поради нивните лични и политички несогласувања. Временската марка на испратницата покажува дека ноќта кога Абрахам Линколн бил убиен воените телеграфски линии функционирале.

Речиси 150 години по неговата смрт, Линколн е легендарна фигура во очите на многу Американци. Анкетите покажуваат дека повеќето жители на САД, заедно со Џон Кенеди, го сметаат за најголем американски претседател.

Ќе ви се допадне