Предности и недостатоци на раѓањето трето дете

By

Големите семејства се разликуваат од малите од повеќе причини.

Никогаш не им недостасува смеа, авантура и секако хаос. Малите семејства обично се посмирени и се чини дека во нив владее некоја необична хармонија. Додека во големите семејства децата трчаат на сите правци, а родителите се обидуваат да ги соберат своите мисли и да разберат што почнале да прават, малите семејства изгледаат совршено координирани. Потоа повторно, ако имате две деца, а особено ако се од ист пол, голема е веројатноста да размислувате за трето дете.

Денеска ви ги прикажуваме предностите и недостатоците на имањето трето дете.

Предности

 • Чувството да држите бебе во раце и да го доите е неспоредливо. Иако доењето е предизвик за многу мајки, кога еднаш ќе сфатите дека никогаш повеќе нема да го доите вашето бебе, без сомнение ќе ве обземе тага. Со раѓање на трето дете, ќе добиете уште една шанса.
 • Едноставно се вклопува во „калапот“ на вашето семејство. Најтешко им е на родителите на едно дете, околу кого се врти целиот свет. А кога ќе додадете трето дете во приказната, вашиот дом ќе стане вистинска детска игротека, каде секогаш ќе биде забавно.
 • Трите деца ви даваат можност да ги научите на едноставни секојдневни примери за важноста на споделувањето, почитувањето на туѓите мислења и фер играта.
 • Децата кои растат со браќа и сестри секогаш имаат со кого да си играат, па ќе имате повеќе време за другите обврски.
 • Односите меѓу браќата и сестрите во поголемите семејства обично се посилни и потрајни.
 • Учи доста работи од своите постари браќа и сестри.
 • Третото дете им дава можност на родителите да ги „поправат сите грешки“ што ги направиле со првите две деца.

Недостатоци

 • Многу е полесно да се дизајнира детска соба со два отколку со три кревети.
 • Ако децата се од различен пол (две девојчиња и момче), кога малку ќе потпораснат, ќе им треба посебна просторија.
 • Капењето и заспивањето на три деца секој ден е работа за најхрабрите.
 • Трите детски седишта не се вклопуваат баш најдобро на задното седиште кај секој автомобил.
 • Кога одите на прошетка, не можете да ги држите сите деца за раце.
 • Грижата за три деца на игралиште е претешка задача за еден родител.
 • Поделбата на сопственото време на три еднакви делови е секојдневен предизвик.
 • Со третото дете повторно доаѓаат непроспиените ноќи, менувањето и вадењето пелени, никнувањето на заби.
 • Вашето тело мора да се подготви за уште една бременост и породување.
 • Новата бременост значи одење на боледување, и потенцијал за прекин на работа поради обврски околу децата. Дали сте подготвени да се откажете од една плата?
 • Ако третото дете е машко, а сте имале две девојчиња, ќе мора да му купите нови парчиња облека.

Ќе ви се допадне