Ботаничарите и микробиолозите на голем број американски институти успеале, со помош на генетска модификација, да направат специфична амино киселина во пченката која заменува месо. Воведувањето на бактерискиот ген предизвикува пченката да произведува метионин, хранлива материја важна за здравјето на кожата, ноктите и косата. Истражувачите велат дека откритието би можело да биде од корист за милиони луѓе во земјите во развој, за кои пченка е главен производ, а исто така се намалуваат трошоците и за добиточна храна.
„Имаме подобра хранливата вредност на пченка, најмасовна култура која расте на Земјата и се користи за исхрана“, вели еден од авторите на проектот, Томас Лејстек, професор по биологија на Универзитетот Рутгерс.
Новиот метод вклучува воведување на бактерискиот ген E. coli (E. coli) во геномот на растението. Ензимот на бактеријата предизвикал производство на метионин во лисјата на растенијата, додека содржината на аминокиселината во зрната со пченка се зголемила за 57%. Ова не влијае на растот на растенијата. Научниците, кои хранеле кокошки со генетски модифицираната пченка, дошле до заклучок дека хранливата вредност на растението се зголемила. Тие веруваат дека технологијата може брзо да се прошири во рок од неколку години.