Србите летово ја нападнаа Албанија

Во Драч за полн пансион со шест ноќевања и превоз од Гнилане чини 180 евра…Бројот на туристи што во последните години одлучуваат за летувањата на албанското приморје е во пораст, а според процените на туристичките агенции од Бујановац и Прешево, кои продаваат аранжмани за оваа сѐ уште недоволно примамлива туристичка дестинација најголем интерес владееше за летувањето во Драч.Кастриот Јакупи, менаџерот на туристичката агенција „Глоби травел“ од Бујановац, објаснува дека српските туристи најмногу одат на летување во Драч, каде што полн пансион со шест ноќевања и превоз до Гнилане чини 180 евра.

 

„Со задоволство можам да констатирам дека бројот на српските туристи кои оваа година преку нашите и други агенции од југот на Србија летуваа во Албанија е зголемен 35 проценти во однос на минатата година и никој немал забелешки на аранжманите. Многумина оделе со сопствен превоз, но и организирано од Гнилане, од каде што до крајот на септември постои организиран превоз за сите дестинации“, нагласува Јакупи.

Најексклузивното место за летување е Саранда, каде што цената на комплетниот аранжман со превоз и полн пансион за шест ноќевања се движи од 275 евра во јули до 225 евра за периодот во првата половина на септември.

 

„Тука се и местата Валон, Велипој и Схјенгјин, место познато и под името Свети џин, а во почетен туристички развој се и Химер, Јале и Спиле.

Во Албанија од година на година сѐ повеќе се вложува во крајбрежниот туризам, па во согласност на тоа расте и интересот, а цената е сосема пристапна и за стандардот на српските туристи од југот на земјата. Предничат медитеранските јадења, а особено популарни се специјалитетите што тамошните угостители ги научија во рестораните во Италија“, вели тој.

 

Додава дека во однос на Грција вонпансионската потрошувачка во поглед на цената на пијалаци, кафе и цена на исхрана во рестораните е поевтина и до 30 проценти.

Цената на повратните автобуски билети од Гнилане почнува од 20 евра за Драч, до 25 евра за Саранда. По зборовите на соговорниците, најмногу туристи кои се одлучуваат за летување на албанското крајбрежје оваа година беа од Романија, Германија и од Франција.

Пица за четири, ќебапи за 1,5 евро

Миодраг Стојковиќ од Владичин Хан веќе неколку години семејното летување го минува на албанското крајбрежје и неговите впечатоци се дека Албанците од сезона на сезона прават крупни чекори во освојување на европските стандарди.

„Плажите се чисти и уредни, а домаќините љубезни и гостопримливи кон сите гости. Особено ги ценат туристите од Србија не обрнувајќи внимание на никакви политички прашања, туку се трудат да ви бидат на услуга на секој чекор. Разбираат најдобро на англиски јазик, иако многумина знаат и италијански и српски. Секоја година се отвораат по неколку нови хотели, пред сѐ, се интересираат за југот на албанското крајбрежје“, објаснува Стојковиќ.

Тој додава дека цената на пиво во рестораните е во зависност од видот и чини од 1,5 до два евра. Кафето на плажа се плаќа едно евро, пијалаците 3-4, сладоледот 1, а десет ќебапи од говедското месо чинат 1,5 евро. Цената на приватното сместување во двокреветната соба е од 17 до 25 евра.