Стигнува Црна Месечина после две децении

Февруари е најкраткиот месец во годината, но е интересен поради една чудна небесна појава. Еве како тоа влијае на сите нас.

Имено, како што месецот е пократок од останатите, во него нема да има полна Месечина поради лунарниот циклус, но овој Месечина ќе имаме во февруари. Црна Месечина, настан кој последен пат се појавил во 1999 година.

Кога немаме Полна Месечина, како што е овој февруари, тогаш имаме две во јануари и март, Полни Месечини, а ќе имаме во февруари Црна Месечина.

Не само што ова ќе го погоди вашиот хороскоп, туку во зависност од вашиот знак, ќе влијае на промената на вашиот живот.

Месечината која еднаш месечно ќе се појави како Полна Месечина, се нарекува Црна Месечина. Постојат многу суеверија поврзани со оваа појава, а еддно од нив е дека оваа појава го означува крајот на човештвото и животот на земјата, но фазите мрак кој сите природно ги доживуваме за некои се многу страшни. Но, оваа Месечина не симболизира никаков крај и страв, туку олеснување и слобода.

Ова е Месечина кога имаме доволно храброст да се препуштиме и да ја согледаме целата слика. Секој од нас има план за својот живот, но ретко кога работите се остваруваат според него. Кога работите не ви одат од рака, стануваме обсехрабрени и се откажуваме од договорот. Но, колку и да изгледа чудно, тоа е единствениот начин да се случи магијата. Еднаш кога ќе се откажеме од сништата, ќе видиме дека сништата не се откажуваат од нас.

Затемнувањето скршило голем број од срцата и не остави нас во солзи без излез. За тоа служи февруари во текот кога ќе се откажеме од нежностите и поддршката од универзумот. Иако ни се чини дека нешто е готово, тоа всушност е само ставено на „пауза“. Нашиот живот се одвива во поглавјата од кои некои се задолжени за темелите и сништата, а други за кулминација на приказните, а постојат и такви во кои на нас се ни изгледа изгубено.

Во текот на овие мрачни недели, во февруари се ќе се промени, дури иако се чини дека се останува исто. Февруари е нашиот простор меѓу среќните моменти, оние кои ги сочувувае за себе си, нашите сништи и болка. Време е да престанеме да веруваме во нашите лаги и ограничувања, и наместо тоа да расчистиме со самите себе си, и да бидеме такви какви што сме за трајно време. Можеме да бидеме исти или подобри.

Развојот е тежок процес и се случува само тогаш кога сме соочени со сопствените стравови и кога мислиме дека сме го поминале најлошото. Време е да бидеме тивки и време е за разговор со саканите, но и со себе кога ќе се видиме во огледало.