(Видео) Фарбање јајца со восок

By

Без разлика на тоа како би ви изгледало, фарбањето на велигденските јајца со восок не е комплициран метод за украсување на јајцата. Истовремено ви дава можност да ја покажете вашата креативност.

Што ви е потребно:

– Тенка игла

– боja за фарбање јајца

– голема свеќа

Земете обична игла и закачете ја за некое пенкало или стапче. Тоа ќе ви биде алатка за шарање на јајцата. Запалете ја свеќата и оставете добро да се разгори и да се собере околу неа растопениот восок.

Намачкајте ја иглата со стопениот восок, а потоа ставете го на пламенот на свеќата. Брзо нанесете го восокот на јајцето со иглата и почнете да цртате.

На почетокот ќе ви биде потребна малку пракса, додека не стекнете сигурност и јасни потези. Доколку имате малку од намачканиот восок на тушот, нанесете уште еднаш.

Шараното јајце потоа ставете го во бојата која сте ја подготвиле. Свртете го јајцето за рамномерно да се обои. Изведете го јајцето од бојата, избришете го со салфетка.

Ќе ви се допадне