(ВИДЕО) Овие фонтани доаѓаат од цел свет да ги видат – Да, свират и се наоѓаат во Русија

By
Уште од Велика Петре бројни генерации на руските владетели се натпреварувале кој ќе направи невообичаена фонтана во паркот околу Велика палата.Фонтаната во Петерхоф се најпознатите туристички атракции во Русија, и секоја година привлекуваат милиони туристи. Ова место го нарекуваат и „престолнина на фонтаната“, но и „руски Версај“.

dobivaj vesti na viber

Направен е по примерот на оригиналниот француски Версај, кога царот Петар Велики го посетил ова место во 1967 година.

Уште од Петра Велики, бројни генерации на руски владетели се натпреварувале кој ќе направи необична фонтана во паркот околу Велика палата, а денеска ова место има преку 150 фонтани и 4 водопади.

Најпознатиот ансамбл на фонтаната, Големиот водопад, кој се движи од северната фасада, до Големата палата, па се до морскиот канал, се состои од преку 64 различни фонтани и има преку 200 бронзени статуи и други украси.

Во центарот се наоѓа прекрасна статуа на Самсон, кој се бори со лавот во неговата вилица, пренесува saint-petersburg.com.

Погледот од Велики водопад со Велика палата во позадина е прво што туристите го гледаат кога ќе дојдат во Петерхоф покрај морето и таа слика навистина го одзема здивот.

На второ место во паркот може да се видат и бројни други фонтани како Шаховскиот водопад и фонтаната пирамида. Тука се и оние фонтани кои ги прскаат туристите ако застанат од одреден поплочен камен.

Музичките фонтани исфрлаат вода во непредвидени интервали, а децата се обидуваат да погодат која од нив е следна.

Службеното отворање на фонтаната во Петерхоф, се одржува на крајот на мај и тоа во целодневен фестивал со класична музика, огномет и други перформанси, поради што фонтаната се вклучува една по една.

Можеби најголемото технолошки достигнување на Петерхоф е тоа што фонтаните работат без употреба на пумпа. Водата се испорачува од природните извори и се собира во резервоарите во горната градина.

Користи систем на гравитација, со должина од 22 километри, кој е дизајниран да го искористи природниот терен.

Погледнете го видеото:

Ќе ви се допадне

https://tai.go88.is/

https://tai.sunwin.gg/