(Видео) Сензорите на НАСА снимија ветрови на Марс

Сензорите на „Insajt lender“ на НАСА, на Марс успеале да снимат звук кој бил произведен од северозападни ветрови. Овие ветрови научниците објаснуваат дека дувале со брзина од 16 до 24 километри на час.

Звукот го забележал еден од сензорите, откако ветрот ги подигнал вибрациите кои ги создал ветрот. Друг сензор, сеизметарот „Инсајт“ го снимил звукот кој го произведувал ветрот, додека минивал над поставените соларни панели.

„„Инсајт лендер“ се однесува како огромно уво“, објаснил Том Пајк, еден од членовите на научниот тим во НАСА.