(Видео) Стадо овци го блокираше центарот на Мадрид

By

Околу 1500 овци и кози ги блокираа улиците во центарот на Мадрид. Ваквиот настан претставува традиционално преместување на стоката од летните на зимските пасишта.

dobivaj vesti na viber

Преселбата на стадото датира уште од Средниот век, а од 1994 година во Мадрид станува традиција која е пресликана во фестивал преку кој властите сакаат да го поттикнат овчарството.

По тој повод десетина селани облечени во традиционални носии, со своите стада овци минаа низ центарот на Мадрид. Поради добитокот, целиот сообраќај бил блокиран.

Следејќи го примерот од средновековната традиција, сточарите на претставниците на градските власти симболично им плаќале за да ја пренесат стоката.

Ваквата манифестација била поддржана и од шпанското Министерство за земјоделство и сточарство.

Ќе ви се допадне

tải sunwin

sunwin web sunwin club sunwin web

tải sunwin

sunwin

tải sunwin tải sunwin sunwin tài xỉu