(Видео) Викинзите стапнале во Северна Америка 470 години пред Колумбо да ја открие, тврди нова студија

By

Викинзите изградиле населба на северноамериканското тло пред 1.000 години, неколку века пред италијанскиот морепловец и истражувач Кристофер Колумбо да ја открие Америка, покажа ново истражување.

Нова техника со радиоактивен јаглерод Ц-14, којашто ги користи сончевите бури во историјата што точно може да се датираат, како и годовите на дрвото за изградба, потврди дека Норманите стигнале до Њуфаундленд (Канада), уште во 1021 година. Одамна е познато дека Европејците стигнале до Америка пред Колумбо и пошироката европска јавност да дознае за Новиот свет во 1492 година. Меѓутоа, сега првпат некој излезе со точно утврден датум.

Наодот е објавен во списанието „Нејчр“.

„Подробно истражување на канадските паркови му претходеше на поврзувањето на овие објекти со древните народи на северот. Дрвените предмети несомнено се обработувале со метален алат“, се вели во студијата.

Според наводите, Ланс о’Медоуз на самиот север на островот Њуфаундленд е првата и досега единствената откриена викиншка населба во Северна Америка, но и најстариот доказ за освојувањето на Новиот свет од Европејците.

Ќе ви се допадне