Забрането е пилотот и копилотот пред летот да јадат иста храна

By
Оваа пракса не е пропишана спред законот, но по правило ја носат самите авионски компании, за да подобро ги заштитат своите патници.

Едно од правилата на авио-компанијата кое се почесто го применува е дека пилотот и копилотот не смејат да конзумираат иста храна пред летот. Безбедноста на патниците во авионот е речиси во целост во рацете на патниците, така да пилотите на комерцијалните летови мораат да ги почитуваат одредени правила, но на многу од нив можат да влијаат.

Пилотите најчесто можат да ги бираат и копилотите со кои сакаат да летаат. Сепак, некои правила никако не смеат да се прекршат, а едно од нив говори за тоа како пилотот и копилотот пред летот не смеат да јадат иста храна. Иако ова правило може да делува чудно, постојат добри причини зошто треба да се почитуваат. Се разбира не станува збор за безбедноста на патниците.

Ако нешто мине наопаку со оброкот, еден од пилотите, евентуално да дојде до труење со храна, другиот пилот нема да може да го доживее истото и ќе може да го превземе управувањето со авионот, пишува „Punkufer.hr“.

Оваа пракса не е пропишана со закон, но по правило ја носат само авионските компании за да подобро ги заштитат своите патници. Пилотите се советуваат да избегнат одредена храна пред летот, како што е суровата риба или други намирници кои би можеле да предизвикаат труење со храна или други непријатности.

 

 

Труењето со храна на летовите претставува реткост, но забележани се некои случаи. Најпознатиот е оној од 1982 година, кога се расипан пудинг, се затруле дури десет члена на екипажот вклучувајќи го и пилотот, а да биде работата полоша, станува збор за прекуокеански лет Њујорк-Лисабон.

Сепак, пилотите тогаш успеаа да останат присебни и да се вратот во Бостон, а ако се земе во предвид денешната пракса на кознумирање на храна пред летото, особено е невозможно да двата пилота се отрујат со храна.

Ќе ви се допадне

Watch High School DxD BorN (Dub) Episode 9 (https://animefreak.ws/m/7R3K/ep-9) at AnimeFreak hunter x hunter animefreak

Violet Evergarden Movie (https://animeheaven.pro/m/0WVP) Episode Preview at AnimeHeaven bleach anime heaven