Запрете го кариесот, без помош на вашиот забар!

By

Целиот свет полека го согледува фактот дека кога на телото ќе му го дадеме тоа што му е потребно, ќе може да го излечиме, она што сме мислеле дека е неизлчиво.

Добар пример за неизлечивоста, а е чест проблем, забниот кариес. Опсежните истражувања кои сега се достапни до јавноста откриваат повеќе за природниот кариес, како и фактот дека постојат лекови кои можат да помогнат.

Како природно да го излечите кариесот

Според Американското здружение на дентолог, кариесот го добиваме кога храната која ја конзумираме содржи јагленохидрати (шеќери и скроб), како што се колачите, бомбоните, млекото, оризот и слично, нешта кои често остануваат на забите. Бактериите кои живеат во устата се развиваат на таквите остатоци, а како резултат на тоа произведуваат киселина.

Со тек на време, оваа киселина ја уништува забниот слој, што резултира со кариес.

Постојат неколку проблеми со оваа теорија, вклучувајќи ги:

 • Група домородци кои џвакале јагленохидрати, а никогаш не ги миеле забите со четка, или пак користеле забен конец. Ги имале сите заби без кариес.
 • Бактериите не конзумираат преработен шеќер или брашно поради недостаток на хранливи работи во нив.
 • Намирниците кои бактериите ги сакаат како што се млекото, овошјето, месото, рибата и зеленчукот воглавно не се наведени како причинители на кариесот.

Така, ако модерното објаснување за причините за кариесот не се точни, што тогаш е причината за создавање на истиот?

Истражувањата на доктор Вестон Прицеа и другите забни пионери, наведуваат три точки:

 • Недоволно минерали во прехраната
 • Недоволно витамини на растворливи масни киселини (A. D. B и К)
 • Присуство на фитинска киселина поради која цревниот систем не ги апсорбира правилно хранливите состојки.

Со тек на времето, ако на вашата прехрана и недостига витамини и минерали, или содржи високо ниво на фитински (од семиња од житарици, ореви, шумски плодови и мешунки) соодносот меѓу калциум и фосфор нема да биде урамнотежен, што ќе резултира со извлекување на минералите од коските, односно губење на забите и слабеење на коските.

Така, долгогодишното уверување дека шеќерот предизвикува кариес е вистина, но затоа што ги уништува хранливите материи во телото, а не поради бактериите кои јада и произведуваат киселина која ги уништува забите.

Храната која може да го излечи кариесот

За да го вратите балансот на калциум и фосфор во крвта, и за да им овозможите на минералите да се поврзат со забите, не е доволно само да не јадете премногу слатки или преработена храна.

Всушност морате да јадете храна која содржи големи количини на минерали и витамини, кои ја градат цврстата забна обвивка.

Храната на која треба да се фокусирате е:

 • Кокосово масло, органиски млечен производ (особено маслинест), органски одгледаното месо, морските и супа од коски.
 • Органски одгледан зеленчук, а идеална би била супа од коски со зеленчук.
 •  Црн дроб.

Ограничите ги намирниците кои имаат висок удел во фитинските киселини како што се житариците, мешунките, оревите, семките и преработената храна која ќе ја поремети рамнотежата на шеќер во крвта.

Додатоците на прехраната кои треба да се земат во предвид:

 • Ферментирано масло од црн дроб
 • Магнезиум – потребен е за правилно користење на калциум и фосфор
 • Желатин – ако немате време за супа, ова е добар избор и е одличен за варењето во желудникот.

Сега можете да ја вратите вашата блескава насмевка.

 

 

 

 

 

Ќе ви се допадне