Чизкејк со банана

 Состојки

  • 4 поголеми банани
  • 60 мл. масло
  • 1 јајце
  • 100 гр. шеќер
  • 1/2 лажичка ванилен шеќер
  • 200 гр. брашно
  • 1/2 лажичка прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1 прстофат сол
  • 1 лажичка цимет

За фил:

  • 900 гр. несолен крем сирење
  • 100 гр. шеќер
  • 1/2 лажичка ванилен шеќер
  • 250 мл. млеко
  • 1 лажичка желатин

Декорација:

  • Цимет
  • банана

Подготовка

1. Банана изгмечете со вилушка, па додадете масло, јајца и матете сѐ додека убаво не се соедини.

2. Додадете шеќер, ванилен шеќер и матете сѐ додека  шеќерот убаво не се растопи.

3. Брашното просејте го и постепено додвајте заедно со прашкот со печиво и сода бикарбона.

4. На крајот додадете прстофат сол и цимет. Смесата излијте ја во округол калап кој се трга од страните. Печете на веќе загреана рерна на 160 степени околу 30-40 минути.

5. Несолниот крем сир сипете го во сад за матење, додадете шеќер и ванилен шеќер. Со миксер полека матете ја смесата.

6. Во малку млако млеко додадете желатин и пуштете го 5-10 минути да набубри. Кога желатинот ќе набубри, додадете го преостнатото млеко.

7. На млекото потоа постепено додавајте му ја смесата од крем сирење и матете сѐ додека смесата не се соедини.

8. Филот прелијте го преку испечените и изладени кори. Оставете го во фрижидер најмалку три часа додека смесата убаво не се разлади.

9. Тргнете го обрачот од калапот. Изладениот колач исечте го и декорирајте го со цимет и парчиња банана. Уживајте во прекрасниот вкус.

Scroll to Top