Колачот прелиен со сируп, како баклавата, е еден од омилените во многу куќи во Грција. Овој рецепт го донеле имигрантите кои избегале во Грција од Мала Азија околу 1922 година, а комбинира француска нота за деликатес со вкус на сируп од Блискиот исток.
Галактобуреко можеби не е најлесниот десерт за правење, но дефинитивно вреди да се вложи трудот.
Мерката е стандардна шолја за јогурт, односно кисело млеко.
Состојки
Крем:
- 2,8 литри свежо млеко
- 3 шолји шеќер
- 1 ½ шолја гриз
- 6 јајца
- 200 грама путер
- 2 кесички ванилин шеќер
- 1 пакување кори од 500 грама
Сируп:
- 3 ½ шолји шеќер
- 2 ½ шолја вода
- Кора од еден лимон
- 1 лажичка лимонов сок
За премачкување на корите:
- 100 грама путер
Подготовка:
Во големо тенџере, се вари млекото додека не зоврие. Потоа се додава гриз и се меша со шпатула додека не се згусне. Се трга тенџерето од оган и се остава зготвениот гриз да се излади.
Се матат јајцата со шеќерот, се додава ванилата, па се додава оваа смеса во оладениот гриз, со постојано мешање. Потоа се додава 200 грама путер и се меша повторно. Остатокот од путерот треба да се растопи.
Добро се премачкува површината на тавата и се става првата кора на дното на садот, така што краевите да бидат надвор од садот. Се премачкува со стопен путер, се става друга кора и се премачкува повторно со путер. На овој начин се редат сите 4 кори.
Се истура павлаката, а потоа се враќаат корите една по една, кои останале надвор од тавата преку филот, подмачкувајќи ја секоја со стопен путер.
Остатокот од корите се реди како и обично и се премачкува секоја со стопен путер. Последниот лист се премачкува на површината и се попрскува со малку вода.
Нежно се сече површината на Галактобурекот со остар нож, а потоа се става тавата во рерна и се пече на 180 степени целзиусови околу 45 минути.
Може да се провери Галактобурекот со спуштање на нож во колачот. Ако ножот не е чист, се враќа колачот да се допече. Кога колачот ќе се испече, се пресекува до дното на тавата со остар нож.
- Сируп:
Се ставаат сите состојки во тенџере и се варат 8 минути. Потоа малку по малку се истура сирупот над Галактобурекот. Колачот брзо ќе го апсорбира врелиот сируп.
Не се покривае колачот со крпа или фолија, бидејќи кората мора да остане крцкава.
Се остава да се излади, а потоа се сече на парчиња пред да се послужи.