Јагоди во лиснато тесто

Потребни состојки:

1 пакување лиснато тесто
Шеќер во прав
Свежи јаготки
Малку маргарин или путер

Начин на подготовка:

Лиснатото тесто извадете го од фрижидер барем половина час пред да го расукате. На хартија за печење ставете шеќер во прав, врз неа поставете го расуканото тесто, па посипете го и тестото со шеќер во прав. Сукајте уште малку за да стане уште потенко, па уште еднаш посипете го со шеќерот во прав. Исечете го тестото на ленти, а дебелината на лентата нека зависи од големината на јагодите. Јагодите исечете ги тенко, па ставајте ги една до друга врз тестото, но не на почетокот и не до крајот. Малку од јагодата нека е над тестото за тие да се гледаат кога ќе се испечат колачите. Кога ќе го свиткате тестото во вид на ролат, крајот навлажнете го со вода и залепете го. Врз него ставете парче маргарин или путер. Печете ги колачите додека да заруменат во претходно загреана рерна на 250 степени. Послужете ги топли, украсени со шеќер во прав.

Scroll to Top