Јапонски палачинки

Состојки:

  • 2 јајца
  • 50 гр шеќер
  • 1 лажица мед
  • 40 мл вода
  • 100 гр брашно
  • ванилин шеќер
  • прашок за пециво
  • чоколаден крем или џем

Подготовка:
Изматете ги јајцата и шеќерот, а потоа додадете ќесичката со ванилин шеќер и мед. Комбинирајте сè добро, а потоа додадете вода. Во смесата додадете брашно и прашок за пециво, мешајќи постојано додека не добиете компактна маса.

Истурете една лажица од смесата на средина на загреана тефлонска тава – не истегнувајте на рабовите на тавата како кога правите класични палачинки. Кога ќе почнат да се формираат меурчиња, свртете ја палачинката на другата страна.

Можете да печете три палачинки ако тавата има поголем дијаметар.
Кога ќе печете палачинки, ставете чоколаден крем или џем, по желба, а потоа преклопете во друга палачинка, и залепете ги рабовите заедно со лесно прскање на врелото тесто.

Scroll to Top