Потребни состојки:
1 мал кромид
3 чешниња лук
малку свеж магдонос
60 гр рендан пармезан
700 гр мелено говедско месо
1/2 чаша трошки од леб
1 големо јајце
2 лажички суви медитерански зачини
1 лажичка сол
1/2 лажичка пиперка
220 гр моцарела
700 мл сос од домати
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намастете го садот за печење. Кромидот изрендајте го во сад и додадете сечкан лук, магдонос и пармезан. Додадете мелено месо, трошки од леб, јајце, медитерански зачини, сол и црн пипер во садот. Мешајте ја смесата со рацете додека не се соединат сите состојки.
Изрендајте ја моцарелата, потоа ставете половина од количината со половина количина сос од домати на дното од садот за печење и распоредете ја во рамномерен слој со лажица. Земете две лажици од смесата, потоа обликувајте ги топчињата со влажни раце за да не се залепат и наредете ги во сад со сосот. Истурете го преостанатиот сос рамномерно и распоредете ја преостанатата моцарела врз кнедлите. Печете додека сирењето малку не зарумени и ќофтињата се сварат, 35 до 40 минути. Украсете со магдонос и послужете.