Компир со маслинки

Состојки:

 

1 кг компири

1 кромид со средна големина

2-3 чешниња лук

Маслинки ( количина по желба)

Сол, бибер, вегета

200 гр рендано сирење

Маслиново масло ( или обично)

Подготовка:

 

Сварете го компирот и оставете го целосно да се олади. Можете да го сварите навечер и да го оставите преку ноќ да се олади.

 

Исечкајте го кромидот, посолете го и малку пропржете. Додадете ги сечканите маслинки и исечканиот лук.

 

Промешајте, динстајте кратко и тргнете ја тавата од оган.

 

Изрендајте ги целосно оладените компири и додадете го кромидот и маслинките.

 

Зачинете, додадете маслиново масло и промешајте.

 

На крај додадете ½ од ренданото сирење, па целата смеса распоредете ја во тава за печење која предхотно сте ја намрсиле.

 

Преку смесата пропрскајте го остатокот од ренданото сирење и печете на 180 степени додека не добие малку боја.

Scroll to Top