Крцкави домашни ѓевречиња

Состојки:

25 гр свеж квасец

50 гр стопен маргарин

1 јајце

2 лажици шеќер

1 лажичка сол

1 жолчка

2 лажици млеко

250 мл. млако млеко

500 гр брашно и плус по потреба

Подготовка:

 

Брашното го просејуваме.

Во длабок сад го ставаме брашното и правиме во средината дупка, го рониме квасецот, додаваме 2 лажици шеќер и го ставаме целото млако млеко и оставаме квасецот да стаса.

Изработуваме доста тврдо тесто, го покриваме со крпа и го оставаме да го зголеми волуменот.

Кога тестото ќе стаса внатре додаваме 1 јајце, стопениот маргарин, сол и брашно за да добиеме меко и еластично тесто и се добро измесуваме околу 4-5 мин, за сите состојки добро да се соединат. Го покриваме тестото со крпа и го оставаме повторно да стасува.

Стасаното тесто го делиме на 7 дела и од секој дел правиме сукалца долги 40 цм и краевите ги составуваме.

Ѓевреците ги премачкуваме со жолчка во која сме додале 2 лажици млеко и ги наросуваме обилно со сусам.

Печеме во подмачкана тепсија на 180 Ц додека не добијат убава румена боја

Scroll to Top