Листести фурки

500 гр брашно

100 мл масло

200 мл вода

1 лажиче сол

200 гр маргарин (за премачкување)

1 јајце за премачкување

сусам и афион

 

Се замесува тесто од брашното, маслото, солта и водата, потврдо, ама мазно.

Расукајте го во кора, премачкајте го со маргаринот, здиплете го и ставете го во фрижидер половина час.

Повторете ја постапката со сукање и диплење уште два пати.

По третиот пат, повторно расукајте кора, премачкајте ја со јајце, обилно наросете со сусам, превртете ја од другата страна, премачкајте ја и наросете афион.

Исечете тенки ленти со должина по желба, замотајте ги и редете ги на плехот.

Печете ги во загреана рерна на 200 степени.

Scroll to Top