Освежителен кремав колач од малини

Кога еднаш ќе го пробате, никогаш нема да го заборавите!

Состојки:

Кора

  • 8 белки
  • 8 лажици шеќер
  • 8 лажици брашно
  • 2 дл. млеко

Фил

  • 8 жолчки
  • 8 лажици шеќер
  • 5 лажици брашно
  • 5 дл. млеко
  • Ванилин шеќер
  • 250 гр. маргарин
  • 500 гр. малини
  • 3 парчиња шлаг

Подготовка:

Изматете ги белките со шеќерот и додадете брашно. Лесно измешајте и истурете ја смесата во плех обложен со хартија за печење. Оставате да се пече 20 минути на 180 степени.

Изладете ја кората, одлепете ја хартијата и прелијте ја со врело млеко. Изматете жолчки со шеќер, додадете брашно и децилитар млеко и добро измешајте. Останатото млеко оставете го да се свари заедно со ванилиниот шеќер и додадете ги подготвените жолчки за да направите пудинг.

Во млак фил додадете маргарин и добро изматете. Редете кора, па фил, во него густо изгмечите ги малините и на крај ставете шлаг.

Scroll to Top