Печени њоки со моцарела

Состојки:

1 лажица маслиново масло
1 мал кромид
2 чешниња лук
400 гр излупени домати
500 гр њоки
1 лажичка сушен босилек
125 гр моцарела
Сол, црн пипер

Подготовка:

Загрејте го маслото во голема тава и испржете го исечканиот кромид пет минути. Измешајте го мелениот лук, пржете го една минута, а потоа додадете го излупениот домат и изгмечете го со дрвена лажица. Гответе околу десет минути и мешајте повремено. Гответе ги њоките според упатствата на пакувањето и измешајте ги во сосот. Зачинете со сол и црн пипер, додадете босилек и префрлете го во голем огноотпорен сад. Наредете ги парчињата моцарела и печете до десет минути на 200 степени, додека не се стопи сирењето и не почнат да се формираат меурчиња. Послужете ги топли.

Scroll to Top