Печени тиквички во рерна

Искористете ја сезоната на тиквички максимално.

Потребно ви е:

  • 3 средни тиквички исечени на подебели кришки
  • 200 гр. презла
  • 150 гр. пармезан
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка босилек
  • 1 лажичка оригано
  • 2 чешни лук (исечкани)
  • масло

Подготовка:

Тиквичките измијте ги и убаво исечете ги на подебели кришки. Секоја кришка премачкајте ја со маслиново масло од двете страни, па ставете ги во смесата од презла, пармезан, сол, босилек и оригано, како и лук. Печете ги во рерна загреана на 150 степени околу 15 минути.

Подоготовка на сосот за тикви:

Потребно е: 150 гр. грчки јогурт, 1 чешне лук, сол и бибер. Промешајте го сето тоа и послужете го со печените тикви.

Scroll to Top