Пинџур по традиционален оригинален македонски рецепт

 

Потребни состојки:

 

3 кг црвени пиперки

1,5 кг модри патлиџани

1,5 кг домати

150 г лук

2 дл масло

250 г лути пиперки

по 1 лажичка сол и шеќер

Подготовка:

 

  1. Испечете ги пиперките, модрите патлиџани и доматите, излупете ги и сомелете ги во машина за месо.

 

  1. Ставете го маслото да се згрее во големо тенџере, па додадете го мелениот зеленчук. Додадете ги солта, шеќерот и исечканиот лук. Оставете да се динстуваат 10-15 минути. Пред самиот крај додадете ги лутите пиперки, кои претходно малку сте ги запекле, но внимавајте да не се распаднат, туку да останат цели.

 

  1. Жешкиот пинџур ставете го во топли, стерилизирани тегли, кои веднаш ќе ги затворите и ќе ги оставите превртени да стојат преку ноќ додека не се изладат.
Scroll to Top