Рафаело-обланди

Потребни состојки:

10 јајца
20 лажици шеќер
4 лажици меко брашно
125 гр путер
200 гр млеко во прав
200 гр кокос
3 кори обланди
150 гр бело чоколадо

Начин на подготовка:

Земете 5 јајца и одделете ги жолчките и белките. Изматете ги белките со постепено додавање 5 лажици шеќер, а потоа додадете две лажици брашно и 50 гр кокос и соединете сè. Премачкајте го долниот лист на обландата со оваа смеса. Печете ја оваа обланда во рерна 15-ина минути на 180 степени. Додека кората се пече, повторете го процесот со преостанатите 5 јајца. Повторно изматете белки од јајце и премачкајте друга обланда, која исто така ќе ја испечете.

Во тенџере со 10 жолчки додадете 10 лажици шеќер и изматете сè заедно. Ставете го тенџерето во поголемо тенџере со вода, па варете ги жолчките 10-ина минути. Потоа додадете путер и млеко во прав, па промешајте сè. Додадете го кокосот и промешајте повторно. Нанесете половина од овој фил на првата испечена кора со белки и покријте ја со друга обична обланда. Нанесете го остатокот од филот над неа и над тој фил ставете ја другата кора со белки.

Ставете рамен плех на врвот на обландата и ставете нешто тешко од горе, така што ќе се исправи и залепи добро. Растопете го белото чоколадо и истурете го преку горниот дел од обландата. На крајот посипете со кокос. Оставете малку да се излади, па исечете на помали обланди и послужете.

Scroll to Top