Потребни состојки:
За кора
6 белки
130 гр шеќер
6 лажици брашно
130 гр кокос
1 лажица прашок за пециво
За обложување
260 мл крем за готвење
220 гр бело чоколадо
130 гр излупени мелени бадеми
За крем
1/2 л млеко
80 гр шеќер
1 пудинг од ванила
6 жолчки
70 гр путер
250 гр шлаг
Начин на подготовка:
Изматете ги белките со миксер, па додадете шеќер и жолчки, потоа брашно, кокос и прашок за пециво. Поставете хартија за печење во тркалезен калап, истурете ја смесата и печете на 160 степени. Печена кора, кога ќе се излади, се сече на два дела.
Ставете го кремот за готвење во соодветен сад и загрејте го, а кога е врело (скоро до вриење), ставете бело чоколадо и мелени бадеми. Добро промешајте и оставете да се излади.
Загрејте го млекото со шеќер, но пред тоа одделете мала количина, околу 1 децилитар и измешајте го со пудингот и жолчките, а потоа сварете го во преостанатото млеко. Мешајте додека не се згусне. Кога ќе се излади малку, а во млакиот крем додадете путер. Добро изладете го кремот, а потоа измешајте во шлаг сладок крем.
Филувајте ја тортата: кора, фил од бадем, крем, кора, фил од бадем и на крајот пак крем.
Украсете ја тортата по желба, оставете да отстои неколку часа и послужете ја.