Сите ја правиме оваа грешка: Не го пржете ова во тава, опасно е по живот

Иако со години и години наназад се готви и пржи во железни тави, и нивниот квалитет се чини дека е иделен, сепак постојат многу причини зошто одредени намирници не треба да ги пржиме внатре.

Сос од домати никако не правете во оваа тава, бидејчи тавата од железо со текот на времето добива заштитна подлога и не е препорачливо да се пере во машина за садови. Храната која е кисела како доматите може да примат метален вкус.

Во овие тави не се готви ни со оцет и алкохол, како и кисели намирници.

Иако најчесто се прават и омлет и риба, сепак треба да го избегнувате ова. Тавите се иделани за месо, но не и за пржење риба.

Scroll to Top