Потребни состојки:
2 кременадли (може и повеќе)
масло
сол
црн пипер
сув зачин
1-2 лажици брашно
малку кари
малку сенф
1 лажица ајвар
1 поголемо чешне лук
Начин на подготовка:
Поврзани објави
Добро исчукајте ги кременадлите, посолете ги, додајте зачин, црн пипер и сенф, па секоја од нив извалкајте ја во брашно. Пропржете ги на масло додека не заруменат од двете страни. Во истото масло пропржете малку брашно, па додајте ајвар и една шолја вода.
Премачкајте една тепсија со масло, па наредете ги кременадлите и прелијте ги со смесата. Озгора исечкајте лук.
Печете на 200-220 степени околу 40-45 минути. Послужете ги со пире од компири.