Состојки:
- 600 гр телешки бут
- исечкана сланина на коцки
- 30 гр путер
- 2 лажици масло
- 100 гр сливи
- 80 гр корен од целер
- 2 моркови
- 80 гр кромид
- 100 мл бело вино
- 1 сноп магдонос
- 2 лажици сув зачин
Подготовка: Посипете го телешкиот бут со сув зачин, а потоа испржете го во мешавина од путер и масло. Додадете сланина и ситно сечкан кромид, рендан морков, целер и сливи. Додадете вода и оставете го да се пржи. Потоа извадете го месото и ставете го врз чинија.
Зеленчукот и сливите ставете ги во блендер за да добиете густ сос. Додадете малку вода и вино во сосот, потоа вратете го месото и оставете го кратко да се вари. Сервирајте со ситно сечкан магдонос од страните. Послужете го јадењето топло.