Торта леден ветер со јагоди

Потребни состојки:

За кората

9 белки
малку сол
300 гр шеќер
1 лажица јаболков или алкохолен оцет

За кремот

9 жолчки
4 лажици шеќер
4 лажици остро брашно
400 мл млеко
2 бурбон ванилин шеќер
250 гр путер
800 мл слатка павлака
за декорација јагоди

Начин на подготовка:

Вклучете ја рерната на 130 степени и задолжително вклучете го вентилаторот. Ако немате рерна со вентилатор, вклучете ја на 120 степени. За кората користете малку поголем сад и ставете белки во неа. Додадете малку сол и промешајте. Кога белките ќе се запенат, додадете половина од шеќерот, промешајте и додадете го остатокот од шеќерот за една минута. Не смеете да ги матите белките премногу цврсто, но тие мора да останат кремасти. Кон крајот додадете една лажица оцет. Поставете го плехот за рерна со хартија за печење, а потоа рамномерно распоредете ги белките на плехот и ставете го во рерна, па печете или исушете 1 час и 30-40 минути. Времето за печење може да варира од печка до печка, но кората мора да добие боја на бело кафе. Кога кората е испечена, исклучете ја рерната и оставете ја уште три минути, без да ја отворите вратата на рерната. Потоа извадете го и оставете го да се олади. Кога кората ќе се олади, извадете ја од хартијата и исечете ја така што ќе добиете три кори.

За кремот изматете ги жолчките, а потоа додадете шеќер и ванилин шеќер. Мешајте уште 10 минути, а потоа наизменично додавајте брашно и млеко. Изматете ја добро смесата за да не се формираат грутки. Ставете ја смесата на тивок оган и постојано мешајте во процесор за храна. Смесата не смее да зоврие. Мешајте додека кремот не се згусне, а потоа тргнете го од оган. Истурете го кремот во друг сад и покријте го со филм-фолија за да спречите да се направи коричка. Изматете го путерот на собна температура и додадете во добро изладениот крем, па изматете го добро за да се комбинира путерот со кремот.

Исчистете го, измијте го и исечкајте ги јагодите. Во меѓувреме, изматете 500 мл слатка павлака во шлаг. Ставете една кора на плехот и намачкајте со третина од кремот. Наредете ги јагодите, па ставете една третина од шлаг преку овошјето. Повторно ставете ја втората кора, наредете овошје и шлаг. Ставете ја третата кора, па овошјето и преостанатиот шлаг. Изматете ја преостанатата слатка павлака во шлаг и украсете ја надворешната страна на тортата со неа.

Scroll to Top