Тортиљи со тиквички и сирење

Состојки: 

  • 1 кромид со средна големина
  • 2 средни тиквички
  • 200 гр варена пченка
  • 2 поголеми јајца
  • 200 гр рендано сирење
  • 50 гр рендан пармезан
  • 4 големи тортиљи
  • сол и црн пипер
  • маслиново масло

Подготовка: Ситно исечкајте го кромидот. Пржете го во две-три лажици маслиново масло. Додадете тиквички што претходно сте ги измиле, излупиле и исекле на помали коцки или ленти. Додадете сол, црн пипер и оставете го да врие пет минути. Изматете ги јајцата и додадете ги тиквичките и кромидот. Кога јајцата ќе се сварат, тргнете ги од шпорет и додадете ја варената пченка и пармезан, а потоа промешајте. Истурете малку маслиново масло во поголема тава, а потоа загрејте на средно висока температура. Ставете една тортиља на чинија, посипете ја со сирење, распоредете половина од смесата од тиквички и јајца, па повторно посипете ја со сирење и покријте ја со друга тортиља. Внимателно префрлете ги тортиљите во тава, а потоа оставете да се пече од двете страни неколку минути. Повторете го процесот со преостанатите тортиљи. Исто така, ако сакате можете да користите моцарела наместо сирење.

Scroll to Top