Принцот Вилијам сака што поскоро да заврши војната во Газа

Британскиот принц Вилијам денеска изјави дека сака да види што е можно поскоро крај на борбите во Појасот Газа.

Тој зборуваше за огромната човечка цена на конфликтот на Блискиот Исток, откако Хамас изврши терористички напад, објави Би-Би-Си. Вилијам вели дека има итна потреба од зголемена хуманитарна помош за Газа, како и ослободување на заложниците.

Тој ќе учествува на низа состаноци и посети за запознавање со човечките страдања во конфликтите во Газа, Израел и Блискиот Исток.

Тој ќе се сретне со млади борци против омразата и антисемитизмот од различно потекло, а ќе се сретне и со оние кои обезбедуваат хуманитарна поддршка на Блискиот Исток и се очекува да ги слушне извештаите од прва рака за притисоците врз оние кои работат во Газа.

За време на посетите, тој ќе ја истакне својата загриженост за порастот на антисемитизмот, соопшти британскиот јавен сервис. Според извештаите, посетите на принцот ќе претставуваат симболична почит на жртвите од конфликтите на Блискиот Исток.

Scroll to Top