(Втор дел) Кисела зелка најдобра превентива за спречување карцином на желудник

Лек за дигестивниот систем

Тоа по што киселата зелка се разликува од суровата се пробиотичките бактерии. Киселата зелка е изворна со фрементирана храна природно богата со пробиотички култури.

Поради тоа киселата зелка е многу важна во лечењето на болестите предизвикани со дисбаланс на цревната флора, посебно по терапијата со антибиотици или хемотерапија. Благо кажано, дејствува на желудникот и цревото, на нивната микрофлора со што го погодува желудникот.

Исто така, помага во варењето на масните оброци и го забрзува метаболизмот, што го подобрува лачењето на штетните материи од телото и го чисти и регенерира црниот дроб. Исто така ја чисти крвта, го забавува стареењето и ја зајакнува отпорноста на телото.

Ги лечи раните и изгорениците

Киселата зелка помага во излекување на раните, а дејствува и кај ревматичните и воспалени вени. Локално може да се користи за ублажување на јадежот на кожата, за време на различни алергиски воспаленија, помали изгореници, убоди од инсекти, особено од пчели и оси. На боцнатото место ставете облог од лист од кисела зелка, замотајте го со завој или газа.

Имате главоболка, на челото ставете лист од кисела зелка и замотајте го со газа. За подигање на расположението, секој ден изедете две до три листови кисела зелка.

Луѓето кои консумираат многу кисела зелка се посилни и поотпорни на болести. Поради тоа киселата зелка особено им се препорачува на старите лица, лицата со ослабен имунитет и децата.

Благодетите од сокот од кисела зелка

Расол – сок од кисела зелка, има многу поволен ефект по здравјето. Богат е со витамин, Ц, Е, К и Б, како и витамот У. еден од најретките витамини, важни за лечење на чир на желудникот. Многу е популарен народен рецепт за лечење на слухот со помош на расолот. Навечер, пред спиење, натопете памук со расол од зелка и ставете го во уво. Така спијте и утрината извадете го. Меѓу другото, расолот дејствува и против бактерии, габички, штити од воспаленија, помага во лечење чир и го лечи мамурлакот.

Киселата зелка во кулинарството

За да ги искористите сите хранливи материи од киселата зелка, консумирајте го расолот. Најздрав е во облик на салата во додаток со маслиново масло. Освен тоа, можете да ја готвите, пржите, печете, мешате во комбинација со житарици, на пример јачмен.

Линк од првиот дел

Scroll to Top