Дали овие бобинки навистина го продолжуваат животот?

Ако сте љубители на посипување боровинки врз утринската чинија со овесна каша или јогурт, тогаш имате среќа. И покрај малите порции, боровинките обезбедуваат хранливи материи кои можат позитивно да влијаат на вашето долгорочно здравје. Од намалување на ризикот од болести до хранење на вашето тело со микронутриенти, постојат многу специфични начини на кои дури и малку боровинка може лесно да ја подобри вашата исхрана и да го направи вашиот живот поздрав. Шолја дневно од ова овошје, според експертите, може да го намали ризикот од срцеви заболувања, дијабетес и да ја регулира тежината, а свежите, сурови и органски боровинки се најдобри.

Повеќето овошја и зеленчук се моќни извори на полифеноли – антиоксиданси кои помагаат да се намали воспалението и да се борат против слободните радикали во телото. Ако телото е хронично воспалено (што се јавува кога телото се справува со оксидативен стрес во имунолошкиот систем), тоа е повеќе склоно кон развој на болести.

Истражувањето покажува дека полифенолите можат да го намалат оксидативниот стрес и воспалението, што пак го намалува ризикот од болести.

Особено, боровинките се преполни со антиоксиданси наречени антоцијани, за кои е познато дека ги намалуваат слободните радикали во телото кои доведуваат до одредени болести како што се кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2, па дури и невролошки пад. Антоцијаните исто така имаат пигменти кои предизвикуваат боровинките да ја имаат познатата богата, сина боја.

Општо земено, многу сорти на бобинки се моќен извор на влакна, а внесувањето доволно влакна во исхраната е поврзано со помал ризик од болести и зголемена долговечност поради начинот на кој влакната го стабилизираат шеќерот во крвта и го намалуваат ЛДЛ холестеролот. Една студија дури покажа дека на секои осум грама влакна во исхраната, учесниците во испитувањето можеле да го намалат ризикот од смрт за помеѓу пет и 27 проценти.

Влакната исто така заситуваат, што значи дека помагаат да се чувствувате посити подолго време. Американското здружение за срце препорачува најмалку 25 до 30 грама влакна дневно за оптимално здравје, а една чаша боровинки содржи четири грама влакна.

Конечно, боровинките обезбедуваат големо засилување на витамин Ц – една чаша содржи околу 15 проценти од препорачаната дневна доза. Витаминот Ц делува како моќен антиоксиданс кој се бори против слободните радикали, а има корист и за нервниот, имунолошкиот, коскениот, ‘рскавицата и крвниот систем на телото, пишува магазинот „Helathy“.

Scroll to Top