Научниците со одговор: зошто има намалување на сексуалната желба кај паровите во 40-тите години

Паровите кои ја изгубиле искрата во нивната врска лесно можат да го обвинат за тоа нивниот напорен распоред или да тврдат дека едноставно се, земаат здраво за готово. Но, експертите велат дека зголемениот недостиг на ентузијазам меѓу чаршафите кај луѓето на одредена возраст може да се должи на хормоналните промени кои ги погодуваат и двата партнера во исто време, феномен што тие го нарекоа „раскинување на парот“.

Промените кои предизвикуваат менопауза кај жените во 40-тите и 50-тите години може да доведат до губење на интересот за секс. Во исто време, многу мажи на слична возраст доживуваат пад на тестостеронот што некои го нарекуваат „андропауза“. Научниците сега тврдат дека ефектите од промената на хормоните кај оние во средна возраст може да „преминат“ од едниот на другиот партнер и додаваат дека губењето на интересот и анксиозноста кај едниот партнер може негативно да се одрази на сексуалниот нагон на другиот, пишува Daily Mail.

Имено, истражувањата покажале дека жените се, емотивно и финансиски полошо од мажите по „сивиот развод“, односно раскинувањето по 50-тата година, што е во пораст во земјите со високи стандарди.

„Сексуалните проблеми кај едниот партнер може да го влошат сексуалното здравје на другиот. Решавањето на потребите за сексуално здравје во средната возраст мора да има за цел не само да го подобри преживувањето туку и да постигне здраво стареење“, рече сексуалниот терапевт Емануеле Јанини од Универзитетот Тор Вергата во Рим.

Студијата тврди дека пример за „раскинување на парови“ би можела да биде жена чиј љубовник не ја лекува својата еректилна дисфункција и додава дека феноменот може да биде предизвикан и од надворешни фактори како стрес, депресија и замор во врската. Истражувачите забележале дека жената во менопауза во нејзините 50-ти години во нова врска може да биде сексуално поактивна од жена во нејзините 30-ти која била во брак 10 години.

Јанини рече дека „паузата за парови“ може да се третира со терапија и треба да се прифати како период на „транзиција или обновување“, промовирајќи здрав сексуален живот и општа благосостојба.

Обично кај жените на возраст меѓу 45 и 55 години, менопаузата е предизвикана од пад на нивото на хормоните и може да предизвика различни симптоми, вклучувајќи анксиозност, промени во расположението, топли бранови и „мозочна магла“. Мажите може да страдаат од низок тестостерон во средната возраст, што некои го нарекуваат „андропауза“.

Студијата, објавена во Журналот за сексуална медицина, доаѓа откако различни студии покажаа дека жените се финансиски и емоционално понестабилни од мажите по „сивиот развод“. Научниците од Медицинскиот универзитет Чонгкинг во Кина ја следеле употребата на антидепресиви кај луѓе на возраст од 50 до 70 години во Финска.

Студијата покажа дека додека двата пола ја зголемиле употребата на антидепресиви пред и веднаш по раскинувањето, разводот или тагувањето, жените почесто од мажите ги користат овие лекови. Приходите на женските домаќинства паднале двојно повеќе од мажите по разводот, според истражувањето на Legal & General Retail.

Scroll to Top