Состојки:
– 1 кг пилешко бело месо
– лажица сув билен зачин
– 1/2 лажичка мелена лута пиперка
– 1/2 лажичка пиперка
– една лажица сенф
– 3 јајца
– 400 мл кисело млеко
– 200 мл павлака за готвење
– 5-6 мали кисели краставички
– 200 гр гауда
Подготовка:
Пилешкото месо исечкајте го на поголеми парчиња и зачинете го со суви билки, лута пиперка, бибер и сенф. Добро измешајте сè за зачините да бидат рамномерно распоредени по месото.
Вклучете ја рерната на 200 степени. Јајцата се матат и се додава киселото млеко. Измешајте сè и измешајте го кремот за готвење.
Месото наредете го во огноотпорен или керамички сад премачкан со масло. Прелијте со кисело млеко, прелив со јајца и павлака (погрижете се месото да биде целосно покриено за да остане сочно при печењето).
Одозгора изрендајте ги киселите краставички и наредете ги листовите гауда.
Се пече во рерна 30 минути. Јадењето можете да го послужите со зеленчук, ориз, крокети или компири.