Потребни состојки:
4 тиквици
100 грама мортадела
200 грама кашкавал
30 грама брашно
250 милилитри млеко
30 грама путер
мускатно оревче
масло
сол
црн бибер
Начин на подготовка:
Исечете ги претходно измиените и исчистени тиквици на половина во должина и наредете ги во тепсија премачкана со масло. Ставете бибер и печете ги 20 минути на 200 степени.
Во меѓувреме, подгответе го филот. Исечете ја мортаделата на коцки, а кашкавалот крупно изрендајте го. Во загреано масло, пржете брашно и со непрекинато мешање додавајте млеко. Кога сосот бешамел ќе ја добие потребната густина, тргнете го од шпорет.
Посолете, додајте бибер, рендано мускатно оревче, исечкана мортадела, изрендан кашкавал и мешајте.
Извадете ги тиквиците од рерна и издлабете ги. Земете кујнски шприц, наполнете го со филот и почнете да ги полните тиквиците. Вратете ги во рерна и печете 20 минути на 200 степени.
Послужете ги со свежа салата.