Американците бараат да ураганот Ирма се преименува во Иванка

Мораме да извршиме притисок до надлежните за да го завземат вистинскиот став за здравјето и безбедноста на луѓето ширум светот и генерациите кои доаѓаат.

Неколку илјадници Американци потпишаа петиција со која од Светската метеоролошка организација бараат да ураганот Ирма, кои пустоши на Карибите, се преименува во Иванка, името на ќерката на претседателот на САД Доналд Трамп.

Тие, имено, веруваат дека така ќе ја подигнат свеста на политичките лидери за влијанието на климатските промени и извршениот притисок на владата во САД и одлулата на претседателот Трамп за Парискиот договор за климатските промени, пишува Индипендент.

Ураганот Ирма, кој неодамна е формиран над Атантскиот океан доцна синоќа го подигна источниот карипски остров Барбуду, следен на удар е островот Ливорд, а не се исклучува и можноста за нов ураган.

Како причина на бурата се сметаат климатските промени.

Во онлајн петицијата се наведува дека е неопходно да се изврши притисок на администрацијата на Трамп и одлуката на претседателот за Парискиот договор за климатските промени.

„Со оглед на тоа дека температурата на водата и воздухот растат, но и нивото на морето, зголемена е разорната моќ на бурата“, се наведува во петицијата и укажува на одлуката на администрацијата на Трамп дека само ќе го влоши ефектот на идните одлуки.

„Мораме да извршиме притисок до надлежните за да го завземат вистинскиот став за здравјето и безбедноста на луѓето ширум светот и генерациите кои доаѓаат“, се наведува во петицијата.