„Фолксваген поло“ е Светски урбан автомобил на годината

By

Најновата генерација на „Фолксваген поло“ ја освои наградата Светски градски автомобил на годината на Саемот во Њујорк. Светските награди за автомобили се одржуваат секоја година со повеќе од 80 меѓународни автомобилски новинари од 24 земји кои гласаат за најдобрите нови автомобили на глобалниот пазар.

Во овој натпревар, „поло“ преовладуваше против силна меѓународна конкуренција. Наградата беше доделена на Клаус Бишоф, кој е одговорен за дизајн во брендот „Фолксваген“.

 

 

 

„’Фолксваген’ е горд на оваа награда за ‘поло’ чија вкупна продажба надмина 14 милиони единици, што го прави еден од најуспешните мали и компактни возила во светот. Шестата генерација на моделот, која се појави во есента 2017 година, е уште позрела и поспортска од претходните генерации“, вели Бишоф.

Новиот „поло“ е базиран на модуларен попречен матрикс (MQB), што дозволува да понуди широк спектар на погонски системи. Заедно со бројните бензински (TSI) и дизел (TDI) мотори, комплетно ажурираниот опсег на моторот, исто така, за прв пат вклучува „поло ТГИ3“ (60 kW / 90 КС) напојуван со природен гас. Најсилниот модел на серијата, моќниот „поло ГТИ’ кој произведува 147 kW / 200 КС е веќе достапен од почетокот на 2018 година.

Најновата генерација на „поло“ е еден од најнапредните мали автомобили во светот со сеопфатна поставеност на системите за помош на возачот кои се вклучени како стандардни или достапни како опции.

Наградата „Светски градски автомобил на годината“ беше доделена по втор пат оваа година. Комитетот за избор селектираше одделни возила што беа особено погодни за употреба во тесните сообраќајни површини на големите градови и области на метрополите. Како возила во други категории, осумте кандидати номинирани за оваа награда беа опширно тестирани и оценети од страна на комисија за оценување.

Останати освојувачи на наградата „Светски автомобил“ од „Фолксваген“ се:

2009: VW Golf (Светски автомобил на годината)

2010: VW Polo (Светски автомобил на годината)

2010: VW BlueMotion (Светски зелен автомобил на годината)

2011: VW Up! (Светски автомобил на годината)

2013: VW Golf (Светски автомобил на годината)

2018: VW Polo (Светски урбан автомобил на годината)

Ќе ви се допадне