(Фото) Тринаесетгодишниот Никола е најмладиот автомеханичар во Србија, нема автомобил што не може да го поправи

By

Тринаесетгодишниот Никола од село Дудовик, кај Обреновец, е најмладиот автомеханичар во цела Србија. Луѓето кои што работат со него велат дека е трипати поспособен од постарите механичари во струката.

dobivaj vesti na viber

Не постои автомобил чии карактеристики тој не ги познава. Никола им поставува дијагнози и дава совети на социјалните мрежи. Вели дека љубовта за овој занает почнала сосема случајно. Дома има мала работилница, која ја нарекува свое царство, а во неа тој е вистински цар.

„Отсекогаш ме интересирале поправките и алатот. Работилницата ја направив сам, но за набавка на алатот му помогнаа родителите. Засега научив да ги поправам основните работи на автомобилите, дефекти на електрониката, моторни машини за дворовите и слично“, вели Никола.

Во моментов вели дека работи на поправка на моторната косилка, на која и открил три дефекта.  Момчето вели дека занатот го учи од мајстор Љубе и дека кај него има се што му е потрено од алат. За мајтор Љубе вели дека му е добар ментор.

„Го примив да работи за да научи да стане добар мајстор. Не се срами да праша нешто што не го знае, а многу работи и ние од него учиме. Тој е млад и пред него е голема иднина. За разлика од големиот број негови врсници, Никола сака да работи. Фала му на бога што имаме вакви деца “, изјавил мајстор Љубисав Црногориќ.

Ќе ви се допадне

sunwin game bài sunwin sunwin web

sunwin apk

tải sunwin

sun win

sun win