Ја измери температурата на црниот и белиот автомобил – Ќе се ШОКИРАТЕ колкава е разликата

By
Еден од најтоплите денови ова лето, ни донесе „пријатни студени“ 37 спепени. Барем така велат метеоролозите. Тоа што сугурно нема да ви го кажат се температурите на вашите возила додека се пржат на сонцето на паркинг. Но, затоа ние измеривме колку се пржи црната, а колку белата кола.

dobivaj vesti na viber

Денеска решивме да ви откриеме кој автомобил повеќе се пржи – црниот или белиот. Општо позната е работата дека црната боја привлекува повеќе сончеви зраци од белата, но дека разликата во температурата измерена на хаубата на црниот и белиот автомобил е волкава – не можевме да поверуваме, се додека ласерскиот мерач не го покажа резултатот.

Па така хаубата на белиот автомобил во 15.00 часот, на паркингот на Нов Белград, покажа дека е топла речиси идентично како официјалната надворешна температура во тој момент – околу 37 степени целзиусови. А потоа решивме да ја измериме и соседната температура на црниот автомобил, покрај него…

Доколку навистина мислите дека вашата омилена боја на автомобилот е црна, знајте дека грее двојно повеќе од белиот. Ласерскиот термометар покажа дека за разлика од белиот, црниот мери неверојатно – 72.6 СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИУСОВИ!!!

Уште малку, па на хаубата би можело да се испржи јајце на око. Чекаме 40 (во студ), па ќе пробаме.

 

Ќе ви се допадне