Јапонија прва по интелигенција во светот, Македонија претпоследна од балканските земји

Истражувачите Ричард Лин и Дејвид Бекер од од Институтот Алстер во 2019 спроведоа студија, каде открија дека Јапонците имаат најголема просечна интелигенција во светот со коефициент 106.49, а веднаш зад нив се граѓаните на Тајван и Сингапур. Додека Македонија се најде на 108. место во светот по интелигенција со просечен коефициент 81,91.

Всушност, коефициентот на интелигенција (IQ) е мерка за човечката интелигенција. Луѓето кои сакаат да им се измери коефициентот на интелигенција, прават стандардизирани тестови, а потоа добиваат оценка којашто го рангира нивното ниво на интелигенција.

Колку е поголем резултатот на коефициентот на интелигенција, толку личноста се смета за поинтелигентна.

Картата на коефициентот на интелигенција ја обојува секоја земја во зависност од тоа колку е висок просечниот резултат на коефициентот на интелигенција. Потемната виолетова нијанса укажува на понизок коефициент на интелигенција. Додека со црвено-портокалова боја се обоени оние земјит со повисок просечен резултат. Според податоците од оваа студија, најнизок коефициент на интелигенција е забележан на континентот Африка.

Ова е топ листата на најинтелигентните народи во светот.

 1. Јапонија – 106,49
 2. Тајван – 106,47
 3. Сингапур – 105,89
 4. Хонг Конг (Кина) – 105,37
 5. Кина – 104,10
 6. Јужна Кореја – 102,35
 7. Белорусија – 101,60
 8. Финска – 101,20
 9. Лихтенштајн – 101.07
 10. Холандија и Германија (нерешено) – 100,74

Што се однесува до балканските земји, ова се следните резултати:

 1. Хрватска – 95,75
 2. Бугарија – 90,99
 3. Србија – 89,6
 4. Босна и Херцеговина – 88,54
 5. Црна Гора – 85,78
 6. Македонија – 81,91
 7. Албанија – 81,75
Scroll to Top