Како да распознаете ГМО-банани

By

Многумина не обрнуваат внимание на налепниците залепени на кората на овошјето, туку инстиктивно ги одлепуваат пред јадење. Дури и кога ќе ги забележат, ретко кој знае што значат.

dobivaj vesti na viber

Но, тие не се залепени таму без причина, објаснуваат експертите. Освен евентуално името на производителот, на декларацијата треба да се најде и бројот што открива важни податоци за начинот на кој е одгледано овошјето.

Декларацијата првенствено се однесува на овошјето што е увезено.

Налепница со 4 броја

Ако овошјето има декларација со четири броја и почнува со бројот 3 или 4, значи дека е одгледувано со помош на вештачко ѓубриво, односно по земјоделски правила што важат во последните 50-ина години. Лимонот, на пример, е означен со бројот 4033, а бананите со бројот 4011.

Налепница со 5 броја

Ако овошјето има пет броја, од кои првиот број е 9, тоа значи дека е органско. Таквата декларација е гаранција дека тоа овошје е одгледано без пестициди и ѓубриво. На пример, органски одгледаните банани се со бројот 94011.

Првиот број на декларацијата е 8

Ова можеби е најважната декларација бидејќи претставува овошје што е генетски модифицирано, а се препознава врз основа на пет броја, од кои првиот е секогаш 8. На пример, овие банани го имаат бројот 84011.

 

Ќе ви се допадне

game bài sunwin tải sunwin apk tải sunwin

sunwin web sunwin tài xỉu game bài sunwin

sun win

sunwin

sunwin