Кинезите успеаја од бакар да создадат злато

By

Кинески научници успеале да направат нешто што со илјадници години не им успело на голем број алхемичари. Кинезите од обичен бакар успеале да создадат злато.

Група научници од Институтот за физичка хемија „Далијан“ објавиле истражување во научно списание во кое ја објасниле постапката како бакарот успеале да го претворат во материјал што е речиси идентичен на злато и сребро.

Во научниот труд се истакнува дека новиот материјал на база на евтин бакар може да го замени скапоценото злато и сребро во производството на електронски уред што бара значителна количина од овој материјал.

 

Ќе ви се допадне