Метеоролозите со досега шокирачки предвидувања за тоа што не очекува зимава

Додека Северна Европа има влажна зима, Балканот го чека нешто сосема поинакво од досега изложеното. Сите сакаат да знаат какво време ќе не очекува зимава што следува, а квалитетна прогноза вчера се појави на специјализираниот сајт „AccuWeather“.

Ако е точно тоа што го пишуваат, а познати се како релевантен извор на информации, Балканот го очекува топла зима со недостаток на снег и дожд.

foto: Accuweather

Како што е наведено во прогнозата, зимата остро ќе започне  на северна и западна Европа, со чести бури кои ќе донесат ветер и дожд. Додека на Балканот главна карактеристика за оваа зима ќе биде – сушата.

-Тоа не значи дека во овие подрачја нема да има дожд за време на зимските денови, но нема да биде доволно, што додатно ќе ја влоши сушата која е во тек – изјавил метеорологот Алан Реперт.

Во многу од тие подрачја сушата ќе биде уште полоша на крајот од зимата, што може да донесе сериозни последици врз земјоделството следната година, а и да го зголеми ризикот од пожари летото и есента, ако дождовите на пролет повторно бидат под нивото.

Scroll to Top